Monday, July 21, 2014

Amikor a kapcsolaton belüli erőszak nem nőjogi kérdés

Amikor a kapcsolaton belüli erőszak nem nőjogi kérdés

eroszak-bantalmazas-ferfi-featured

„Megint megpofozott. Összepakolt, elvitte a cuccait, majd visszajött. Elkezdett zsarolni, elővett egy kést, bezárkózott a szobába, és azzal fenyegetőzött, hogy hívhatom a mentőket. Bepánikoltam, elkezdtem bőgni. Kibaszottul féltem, hogy végül belém bassza a kést” – írta nekem valaki, aki azóta is együtt van a párjával. Szereti.

Follow @temptercat

Egy bántalmazó párkapcsolatotbaromi könnyű…

View On WordPress

Tuesday, July 15, 2014

Lelki sztriptíz a huszonegyedik században

Lelki sztriptíz a huszonegyedik században

siro-no-komment-tempty-featured

Valaki, aki fontos nekem, úgy határozott: megosztja a legbelsőbb félelmét, vívódását a Facebookon. A sok bekezdéses vallomás láttán összeszorult a szívem – csak úgy áradt belőle a kilátástalanság és a fájdalom. A szívemből meg a szövegből is, mert a dologban valahol mélyen osztozunk. Mégis jobban megrémített a közzététel ténye, mint maga az érzés, amit hordoz.

Follow @temptercat

Mindenkinek van…

View On WordPress

Monday, June 30, 2014

Az idézetek rabja

So deep!

„Minden egyes pillanatot használj ki, mert az idő kerekét nem lehet visszaforgatni” – pillantotta meg a Facebookon Anasztázia az idézetet, halványrózsaszín alapon krémszínű betűkkel. Már azt is belájkolta volna, hogy „ne mássz fára, ha nem tudsz úszni, mert elüt a villamos”, annyira rákapott az ilyenekre.

Follow @temptercat

Oravecz Nórátólkezdve Lakatos Dzsenniferig követte az összes újkeleti…

View On WordPress

Thursday, June 12, 2014

Találkozás a kukaccal

meggy-tempty-featured

Hatalmas tál gyönyörű meggy pihen a konyhaasztalon. Nem tudhatjuk tehát, hányan vagyunk itthon. Három kétlábú és két négylábú, annyi bizonyos. Utóbbiak nem foglalkoznak a gyümölccsel, előbbiek viszont igen. Ők így reagálnak, ha apró meglepetést találnak valamelyik szemben.

Follow @temptercat Egy

Visítás hasítja ketté a ház csendjét. Nem is akármilyen. Elnyújtva kezdődő, középen cifrázott, élesen…

View On WordPress

Tuesday, June 3, 2014

LDK, avagy a Lassan Döntők Klubja

LDK, avagy a Lassan Döntők Klubja

donteskeptelenseg-featured-tempty

Fontolgatnak. Mérlegelnek. Átrágják és kiköpik, méghozzá hetvenszer. Vacillálnak, mert rettegnek, hogy mellényúlnak. Azt kérdezik maguktól: „mi lesz, ha?” A múlt- és jelenbéli döntéshelyzetek sakkban tartják a jelenüket. „Jól csináltam amazt? Nem fogom elcseszni emezt?” – szegezik az élő fának is, én pedig próbálom őket elfogadni.

Follow @temptercat

Nehéz, mert én nem így működöm; bennem ez a…

View On WordPress

Saturday, May 24, 2014

Ha tudnád, milyen fájdalom

Ha tudnád, milyen fájdalom

viraglopas-kiiras-lelkiismeret-tempty-featured

Szépséges rózsatövek mellett sétáltam el. Az egyiken méretes felirat lógott, kissé kacifántos betűkkel. „Ha tudnád, milyen fájdalom mellett tartom rendben ezt a kertet, nem lopnád a virágot” – olvastam végig gyorsan, aztán néhány lépés múlva megtorpantam, és visszamentem.

Follow @temptercat

Szívszorító képek árasztották el gyors egymásutánban a képzeletemet. Először egy idős néni jelent meg a…

View On WordPress

Sunday, April 6, 2014

Nagy dolgaink, avagy felnőttként a bilin

Nagy dolgaink, avagy felnőttként a bilin

egyetemista-tanul-featured

Nagy dolgot véghezvinni sohasem könnyű. Főleg akkor, ha még jól rá is parázol. Egy barátnőm például szakdolgozat miatt készül most a hősi halálra, pedig ez már a második neki. Mármint szakdolgozatból, nem hősi halálból – abból az efféle „nagy dolgok” miatt mindannyiunknak sokkal több volt . Mégis feltámadtunk!

Follow @temptercat

Érdeklődve figyeltem, hogy ennek az okos lánynak az összes…

View On WordPress

Sunday, March 9, 2014

Az együgyűek egy ügyért küzdenek

Az együgyűek egy ügyért küzdenek

tuntetes-featured

Harcosok, aktivisták, forradalmárok, amazonok és véleményvezérek, akik valamilyen ügyért hadat viselnek. Rengeteget köszönhet nekik a társadalom: felnyitott szemeket, haladást és történelmi jelentőségű tetteket. Ég bennük a kitartás tüze, így céljukra fókuszálva bátran szembeszegülnek bármivel. Sőt, mindennel. Régen engem is érdekelt a szerep, de most jöttem rá, mennyivel jobban szeretem az életet

View On WordPress

Thursday, March 6, 2014

Megmentett hajléktalannak lenni sem egyszerű

Megmentett hajléktalannak lenni sem egyszerű

ujhazi-szandra-ica-neni-featured

Ica néni meglépett!” – harsogják a szalagcímek, pedig nemrég még valóra vált tündérmese volta 18 éves állami gondozott lány, Ujházi Szandra és a nyolcvanhoz közelítő hajléktalan asszony története. Igen, óriási dolog befogadni egy rászoruló ismeretlent az otthonunkba meg a szívünkbe. De attól még a másik oldalról is érdemes szólni: vajon milyen érzés lehet ennyi jóságot csak úgy, önzetlenül…

View On WordPress

Friday, February 28, 2014

Az üzlet és a barátság külön utakon jár

Az üzlet és a barátság külön utakon jár

penz-koltsegvetes-stressz-featured

„Levelet kaptam az adóhivataltól, hogy eljárás indul ellenem. Pedig nemrég fizettem be nekik plusz hetvenezret! Most meg már megint egy rakás pénztkérnek!” – hadonászik indulatosan az egyébként zen-nyugalmú Manyika, de hát a bürokrácia lelketlen. Van azonban valami, ami még az embereket számoknak látó intézményeknél is kegyetlenebb: a kísértés, hogy ha például a könyvelőd szakmai hibát vét, akkor…

View On WordPress